General knowledge, History Related Most Questions 7-02-2017

Daily quiz 0 Comments
GK Question All exams

Important Indian History GK Questions With Answers Asked in Previous SSC / UPSC / Exam 2016. and History, Geography,Culture Answers, Indian History Quiz 2016, Questions on History for Quiz and Important GK Questions for upcoming SSC Exams IBPS Exams And GK Questions for Gram Sevak, Hostel Warden, Rajasthan police SI, Delhi police, Laboratory Assistant , Junior Accountant, SSC, Railway (RRB), IBPS, UPSC,IAS,RAS, SBI And all competitive  Exams

 

Important Indian History GK Questions

(1) What is Mustofi

Daily Visit GK on myshort.in

मुस्तोफी किसे कहते है

Answer – General Prick महालेखा परिचक

(2) What language written by Krishna Deva Raya undischarged 

कृष्णदेव राय ने अमुक्त माल्यद किस भाषा मे लिखा

Answer – Telugu तेलगु

(3) WhoTex by irrigation

सिचाई कर किसने लगाया

Answer – Feroz Shah Tughlaq फिरोजशाह तुगलक

(4) What is Shalini

शाश्गनी क्या है

Answer –Coin सिक्का

(5) who had Niko Lee class passenger arrived in court in Italy

इटली का यात्री निकोली कोटि किसके दरबार मे आया था

Answer –Devaraya II देवराय द्वितीय

(6) Portugal passenger emulsion and Barbosa who was present at court

पुर्तगाल यात्री पायस व बारबोसा किसके दरबार मे आया था

Answer –Krishnadevaraya कृष्णदेवराय

(7) Pandurang Festival Writer

पांडुरंग महोत्सव का लेखक

Answer – तेनाली रामकृष्ण

(8) Pednna who came in court

पेड़न्ना किसके दरबार मे आया था

Answer –Krishnadevaraya  कृष्णदेवराय

(9)  writer A Tariq Shah

तारिक ए फिरोजशाह का लेखक

Answer – Barani बरनी

(10) Which Sultan wrote his Autobiography

किस सुलतान ने अपनी आत्मकथा लिखी

Answer –Feroz Shah Tughlaq फिरोजशाह तुगलक

(11) Seyed empire founder

सेयद्द साम्राज्य का संस्थापक

Answer –Khizr Khan खिजखान

(12)What period of accommodation and the establishment of Vijayanagara Bahmani

विजयनगर व बहमनी साम्राज्य की स्थापना किस काल मे की

Answer – Mohammed bin Tughlaq मोहम्मद बिन तुगलक

(13) What happened after the war’s end, the Vijayanagara Empire

विजयनगर साम्राज्य का अंत किस युद्ध के बाद हुआ

Answer –Talikota war तालिकोटा युद्ध

(14)When is the onset of the Vikram Samvat

विक्रम संवत कब से प्राम्भ हुआ

Answer – 57ई.पु.

(15) India first gold currency 

भारत सबसे पहले स्वर्ण मुद्रा चालाई

Answer – Mahomedan   यवन

(16) Kanishka’s capital

कनिष्क की राजधानी

Answer – Mathura मथुरा

(17) Which ruler built Sudarshan lake

किस शासक ने सुदर्शन झील का निर्माण किया

Answer –Rudra Raman रूद्ररामन

(18) Which branch has adopted Buddhism Kanishka

कनिष्क ने बोद्ध धर्म किस शाखा को अपनाया है

Answer –Mahayana महायान

(19) Nagarjuna, whose court is

नागाजूर्ण,किसके दरबार मे है

Answer –Kanishka कनिष्क

(20) Chakraborty, who holds the title of Kalinga

कलिंग चक्रवर्ती उपाधि किसने धारण की

Answer –Kharavela  खारवेल

 

MORE CLICK HEREIndian History GK Related For SSC SCL BANK PO RAILWAY EXAMS

 

Buy online Rajasthan gk book Railway JE CBT REET PAtwari Book SSC CGL Clerk GD Book Buy online Rajasthan gk book Railway JE CBT REET PAtwari Book SSC CGL Clerk GD Book

Best Book for Railway vacancies: 130000 Job Non-Technical CBT Question Bank competition all Exam: Rajasthan gk book Railway JE CBT REET PAtwari Book SSC CGL Clerk GD Book Buy online Rajasthan gk book Railway JE CBT REET PAtwari Book SSC CGL Clerk GD Book

Best Book for Railway vacancies: 130000 Job Non-Technical CBT Question Bank competition all Exam:

https://amzn.to/2CfZxnu

General Science GK in Hindi and English Samanya Vigyan for Bhartiya Railways RRB

https://amzn.to/2UAZABs

https://amzn.to/2TyikFe

General Science in English for RRB Junior Engineer, NTPC, ALP & Group D Exams

https://amzn.to/2CibCIN

Best Book for Rajasthan Police LDC Patwar RAS Level and Rajasthan competition all Exam:

Rajasthan History Rajasthan ka itihas Kala Sanskriti Best Book

https://amzn.to/2F8EKnC

https://amzn.to/2XTvniO

Rajasthan Economy Best Book for all competition Exam:

https://amzn.to/2XTLAVj

Rajasthan Geography Best book for all competition Exam:

https://amzn.to/2CkWgmS

Indian political, economics, geography Best Book for IAS RAS 1st 3nd 3rd grade teacher and all exam all Exam in hindi and english

Indian political book: https://amzn.to/2T2Ckuf

Indian political book: https://amzn.to/2CeJTbO

Indian economics book: https://amzn.to/2NYYBIy

Indian history book english: https://amzn.to/2T5uK1X

Indian history book hindi: https://amzn.to/2Ciwhw2

Ecology and Environment book: https://amzn.to/2ESjdOs

World geography book Best Book for IAS RAS 1st 3nd 3rd grade teacher and all exam all Exam in hindi and english

World geography book: https://amzn.to/2CcGMBh

world history: https://amzn.to/2T2wQQg

Best book for Indian history in hindi by Krishna Reddy (Author) and world history

share..Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0