General Science Chemistry GK related gas bacteria atmosphere topic

Daily quiz 0 Comments

General science questions related gas bacteria atmosphere topics in Hindi English school Quiz collage quiz General Science gases is used to destroy bacteria GK Knowledge Question Answer school Exam  In Hindi update check general science MCQ questions with answers general science MCQ questions with answers pdf general science question for all competitor collage competition school competition exam General Science MCQ Question Answer Objective Model Paper General Science physics MCQ for competitive exams pdf

Which of the following gases is used to destroy bacteria?
[A] chlorine
[B] oxygen
[C] Hydrogen
[D] Neon

[A] chlorine

Daily Visit GK on myshort.in

2. Where do the working people get black lung disease?
a) Electroplating industry
b) organic solvent industry
c) Paint manufacturing industry
d) Coal Mine
Correct Answer: D [Coal Mines]

3. Which of the following oxygen-mixed inert gases is given to patients suffering from blocked respiration?
a) helium
b) Krypton
c) radon
d) Organ
Correct Answer: A [Helium]
4. Acid rain destroys vegetation, because it contains?

a) is nitric acid
b) ozone
c) is carbon monoxide
d) Sulfuric acid is
Correct Answer: D [contains sulfuric acid]

 

5. Example of aerosol?
a) milk
b) River water
c) Smoke
d) Blood
Correct Answer: C [Smoke]
6.Dhum mist is a powerful liquid causing eye irritation?

a) nitric oxide
b) Sulfur Dioxide
c) Peroxy acetyl nitrate
d) Carbon dioxide
Correct Answer: C [peroxy acetyl nitrate]

7. Which gas absorbs ultraviolet rays in the atmosphere?
a) ozone
b) Methane
c) nitrogen
d) helium
Correct Answer: A [Ozone]

8. Which chemical material is often used for artificial rain or cloud seed?

a) Silver iodide
b) sodium chloride
c) dry ice
d) All of the above
Correct Answer: D [All of the above]
9.The gas used to artificially ripen green fruits is?

a) Ethylene
b) acetylene
c) Ethane
d) Methane
Correct Answer: A [ethylene]

10.Which of the following causes the depletion of ozone?
a) D.D.T.
b) Benzene
c) Methyl bromide
d) Ethylene ozonized

Correct Answer: C)  methyl bromide]

 

 

1.जीवाणुओं को नष्ट  destroy bacteria करने के लिए निम्नलिखित में से किस गैस का प्रयोग किया जाता है?
[A] क्लोरीन
[B] ऑक्सीजन
[C] हाइड्रोजन
[D] नियॉन

Correct Answer: A [क्लोरीन]

2.कहाँ काम करने वाले व्यक्तियों को ब्लैक लंग रोग working people get हो जाता है?
a) विद्युत्-लेपन उद्योग
b) कार्बनिक विलायक उद्योग
c) पेंट विनिर्माण उद्योग
d) कोयला खान
Correct Answer: D [कोयला खान]
3.निम्निलिखित में से ऑक्सीजन मिश्रित वह निष्क्रिय गैस gas कौनसी है जो अवरोधित श्वसन से पीड़ित रोगियों को दी जाती है?
a) हीलियम
b) क्रिप्टॉन
c) रेडॉन
d) ऑर्गन
Correct Answer: A [हीलियम]
4.अम्ल वर्षा year वनस्पति को नष्ट कर देती है, क्योंकि उसमें?
a) नाइट्रिक अम्ल होता है
b) ओजोन होती है
c) कार्बन मोनोक्साइड होती है
d) सल्फ्यूरिक अम्ल होता है
Correct Answer: D [सल्फ्यूरिक अम्ल होता है]
5.ऐरोसॉल का उदाहरण eg है?
a) दूध
b) नदी का जल
c) धुआँ
d) रुधिर
Correct Answer: C [धुआँ]
6.धूम कुहरा मौजूद eyes आँख में जलन पैदा करने वाला एक शक्तिशाली द्रव्य है?
a) नाइट्रिक ऑक्साइड
b) सल्फर डाइऑक्साइड
c) परॉक्सि एसिटिल नाइट्रेट
d) कार्बन डाइऑक्साइड
Correct Answer: C [परॉक्सि एसिटिल नाइट्रेट]
7.वायुमण्डल में कौनसी गैस gas, पराबैंगनी किरणों का अवशोषण कर लेती है?
a) ओजोन
b) मीथेन
c) नाइट्रोजन
d) हीलियम
Correct Answer: A [ओजोन]
8.कृत्रिम वर्षा या मेघ बीजन के लिए प्राय: प्रयोग किए जाने वाल chemical material रासायनिक द्रव्य है?
a) सिल्वर आयोडाइड
b) सोडियम क्लोराइड
c) सूखी बर्फ
d) उपर्युक्त सभी
Correct Answer: D [उपर्युक्त सभी]
9.हरे फलों को कृत्रिम रूप से पकाने artificially ripen के लिए प्रयुक्त गैस है?
a) एथिलीन
b) एसिटिलीन
c) इथेन
d) मीथेन
Correct Answer: A [एथिलीन]
10.निम्नलिखित following causes में से कौनसा पीड़कनाशी ओजोन का ह्रास करता है?
a) डी. डी. टी.
b) बेन्जीन
c) मेथिल ब्रोमाइट
d) एथिलीन ओजोननाइड

Correct Answer: C [मेथिल ब्रोमाइट]

 

Buy online Rajasthan gk book Railway JE CBT REET PAtwari Book SSC CGL Clerk GD Book Buy online Rajasthan gk book Railway JE CBT REET PAtwari Book SSC CGL Clerk GD Book

share..Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0