Quantitative Aptitude For IBPS PO,RRB,SBI Clerk Exam 27-01-2018

Daily quiz, Math Short Tricks 0 Comments

SBI Clerk 2018 Application Form submission from 20th Jan to 10th Feb 2018. … Latest Updates: SBI Clerk (Junior Associates)  Recruitment 2018 And Bank GK, Latest GK, Reet Exam GK, Rajasthan police Exam Gk, And  27-01-2018 and Quantitative Aptitude Study Notes And Answer is very crucial topic for upcoming competitive examinations And  arithmetic mean of given data is the sum of the given observations divided by number of observations and this type question always asking all Exams just like Classes IX-X and Classes XI-XII and Prepare for SBI, IBPS Bank PO, Clerk, InsuranceLDC, SSC CGL, IBPS, MBA, CAT, MAT, SBI-PO, RBI And Railway, Indian Army  and other Govt. Exams. And Rajasthan, Delhi Police Related Study material All competitive Exams And  Time management also very crucial part of gain good marks in the exam. so use wisely your precious time.

 

Rajasthan police Related Important Study material

Question (1)  The current age of A and B is 8: 5. After 4 years, their age will be 4: 3, respectively. After 7 years, what is the ratio of A’s age to the present age of A?

A और B की वर्तमान आयु का अनुपात 8: 5 है. 4 वर्ष बाद उनकी आयु क्रमशः 4: 3 होगी. 7 वर्ष बाद A की आयु का B की वर्तमान आयु से अनुपात कितना होगा?

(a) 3: 2

(b) 1: 2

(c) 2: 1

(d) 3: 1

(e) 1 : 3

Question (2) Yuvraj’s monthly salary is 1/4 of his father’s monthly salary. The monthly salary of Dex’s sister is 2/5 of her father’s monthly salary. Dex’s sister pays Rs 12,800 as education loan, which is 1/4 of her monthly salary. The ratio of savings and expenses made by DAX to monthly salary is 3: 5. How much does Dex save per month?

युवराज का मासिक वेतन उसके पिता के मासिक वेतन का 1/4 है. डेक्स की बहन का मासिक वेतन उसके पिता के मासिक वेतन का 2/5 है. डेक्स की बहन शिक्षा ऋण के रूप में 12,800 रुपये का भुगतान करती है, जो उसके मासिक वेतन का 1/4 है. डेक्स द्वारा मासिक वेतन में से की गयी बचत और खर्च का अनुपात 3: 5 हैं. डेक्स प्रति माह कितनी बचत करता है?

(a) 12,000 Rupees

(b) 10,600 Rupees

(c) 10,400 Rupees

(d) 12,600 Rupees

(e) 12,400 Rupees

Question (3) 8 years ago Suman’s age is equal to the sum of his son and his daughter’s current age, 5 years later, the ratio between the age of his son and the age of his daughter would be 7: 6, respectively. Suman’s husband is 7 years older than her husband’s current age is three times his son’s current age. How old is his daughter’s age?

8 वर्ष पूर्व सुमन की आयु उसके बेटे और उसकी बेटी की वर्तमान आयु के योग के बराबर है, 5 वर्ष बाद,  उसके बेटे की आयु और उसकी बेटी की आयु के बीच का अनुपात क्रमशः 7: 6 होगा. सुमन का पति उससे 7 वर्ष बड़ा है उसके पति की वर्तमान आयु उसके बेटे की वर्तमान उम्र की तीन गुना है. उसकी बेटी की वर्तमान आयु कितनी है?

(a) 10 year

(b) 14 year

(c) 12 year

(d) 15 year

(e) 9 year

Question (4) First one-third of the content of the container gets evaporated on the first day, and the next day, three fourths of the remainder evaporate. What part of the container’s content will be left over at the end of the second day?

पहले कंटेनर की सामग्री का एक-तिहाई भाग पहले दिन वाष्पीकृत हो जाता है और दूसरे दिन शेष का तीन चौथाई वाष्पीकृत हो जाता है . दुसरे दिन के अंत मे कंटेनर की सामग्री का कितना हिस्सा शेष बचेगा?

(a) 1/4

(b) 1/2

(c) 1/8

(d) 1/6

(e) 5/6

Question (5) The quantity of three utensils is the same. The proportion of milk and water in the first, second and third vessels is 3: 2, 7: 3 and 11: 4, respectively. If the three pottery fluids are mixed together, then what is the ratio of milk and water in the mixture?

तीन बर्तनों की मात्रा समान है पहले, दूसरे और तीसरे बर्तन में दूध और पानी का अनुपात क्रमशः 3: 2, 7: 3 और 11: 4 है. यदि तीन बर्तनों के द्रव को एक साथ मिलाया जाता है, तो मिश्रण में दूध और पानी का अनुपात कितना होगा?

(a) 61: 29

(b) 61: 30

(c) 5: 4

(d) 29: 61

(e) 4: 5

Question (6) Mr. Yuvraj has 950 gold coins, which he distributes between his three daughters Lalita, Suman and Anu. Lalita gave her husband 25 gold coins, Suman donated 15 gold coins and Anu made jewellery from 30 gold coins. They have a new ratio of remaining coins 20: 73: 83. How many gold coins did Suman get from Mr. Yuvraj Ji?

श्री युवराज जी के पास 950 स्वर्ण के सिक्के है, जिन्हें वह अपनी तीन बेटियों ललिता, सुमन और अनू  के बीच वितरित करता है. ललिता ने अपने पति को 25 स्वर्ण सिक्के दिए, सुमन ने 15 स्वर्ण सिक्के दान किए और अनू ने 30 स्वर्ण सिक्के से आभूषण बनाये.उनके पास शेष सिक्कों का नया अनुपात 20: 73: 83 है. श्री युवराज जी से सुमन को कितने सोने के सिक्के प्राप्त हुए थे?

(a) 415

(b) 380

(c) 400

(d) 350

(e) 360

Question (7) the weight of a circular disk varies according to the square of its radius if the thickness remains the same. It also changes according to the thickness if the radius remains. The ratio of the thickness of two discs is 9: 8. What is the ratio of radius, if the weight of the second is double the second?

एक वृताकार डिस्क का वजन इसकी त्रिज्या के वर्ग के अनुसार बदलता है यदि मोटाई समान रहती है. यह मोटाई के अनुसार भी बदलता है यदि त्रिज्या समन रहती है. दो डिस्क की मोटाई का अनुपात 9: 8 है. त्रिज्या का अनुपात कितना होगा, यदि पहले का वज़न दूसरे का दोगुना है?

(a) 4 : 3

(b) 5 : 2

(c) 2 : 1

(d) 1 : 2

(e) 3 : 4

Question (8) The contractor employs 200 laborers to construct a dam and they complete 5/6 work in 10 weeks. Then due to the rain not only the work is suspended for 4 weeks, but also half the work done earlier also gets spoiled. After the rain, when the work starts again, then only 140 workers come to work. In how many years the contractor is able to complete the task, assuming that there is no further obstacle in the work?

ठेकेदार एक बाँध के निर्माण के लिए 200 मजदूरों को रोजगार देता है वे 10 सप्ताह में 5/6 कार्य पूरा करते हैं. फिर बारिश के कारण न केवल 4 हफ्तों तक कार्य निलंबित रहता है बल्कि पहले से किये गये कार्य का आधा भाग भी खराब हो जाता है. बारिश के बाद, जब कार्य फिर से शुरू हो जाता है, तो केवल 140 मजदुर ही कार्य पर आते है . ठेकेदार कार्य को कितने दिनों में पूरा करने में सक्षम है, यह मानते हुए की कार्य में आगे कोई बाधा नहीं है ?

(a) 25 Week

(b) 26 Week

(c) 24 Week

(d) 20 Week

(e) 27 Week

Question (9) A journey of 48 kilometers is carried out with a tie, a rickshaw and a bicycle, that the ratio of distance covered by all three types is 8: 1: 3 and the ratio of fees per kilometer is 8: 1: 4: If the fee is 24 paise per kilometer, then what is the total cost of travel?

टाँगे, रिक्शे और साइकिल से 48 किलोमीटर की यात्रा इस प्रकार की जाती है कि, तीनों प्रकार से तय की गयी दूरी का अनुपात 8: 1: 3 है और प्रति किलोमीटर के शुल्क का अनुपात 8:1:4 हैं: यदि टाँगे का का शुल्क 24 पैसे प्रति किलोमीटर है, तो यात्रा की कुल लागत कितनी होगी ?

(a) 9.24 Rupees

(b) 10 Rupees

(c) 12 Rupees

(d) Insufficient data

(e) 12.48 Rupees

Question (10) One bag contains 25 paise, 50 paise and one rupee coin. There are a total of 220 coins and the total amount in the bag is 160 rupees. The number of coins of rupees one rupees is three times the number of coins of 25 paise, how much is the number of coins of 50 paise?

एक बैग में 25 पैसे, 50 पैसे और 1 रूपये के सिक्के है. इसमें कुल 220 सिक्के हैं और बैग में कुल 160 रुपये की राशि है. 1 रूपये के सिक्को की संख्या 25 पैसे के सिक्कों की संख्या का तीन गुना है, तो 50 पैसे के सिक्कों की संख्या कितना है?

(a) 60

(b) 40

(c) 120

(d) 80

(e) 70

All Answer

1= D

2=A

3=A

4=D

5=A

6=B

7=A

8=C

9=E

10=A


Bank PO clerk, SSC, Railway (RRB), IBPS, UPSC, IAS, RAS, SBI, 1st 2nd 3rd grade teacher,REET, TET, Rajasthan police SI, Delhi police, के महत्वपूर्ण सवाल जवाब के लिए रजिस्टर करे
आप करेंट अफेयर्स, Job, सामन्य ज्ञान ओर सभी exams संबंधित Study Material की जानकारी हैतु इस पेज को Like and Visit करे
https://www.facebook.com/myshort.Trick
and WWW.myshort.in

share..Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*