General Knowledge History Questions And Answers 10-2-2017

Computer 0 Comments

important History Questions in Hindi are very important for competitions like NDA, PCS, UPSC, IAS, SSC CGL, LDC exam, Banking, CTET exams aspirants and History Gk In Hindi, history of India in Hindi. East India Company arrived in India at the time was ruled by the king in India and General knowledge questions and answers in Hindi include Indian history questions, Indian policy questions, Indian Geography questions and general science.

 

GK Quiz Questions with Answers 

(1) Which ruler Shah Rangeela stated

रंगीला बादशाह किस शासक को कहा गया है

Answer –Muhammad Shah मुहम्मद शाह

(2) How many farmers in the Mughal period were divided into classes

मुगल काल में कृषक कितने वर्गो में विभाजित थे

Answer –three

(3) Who were taxed at Shivaji

शिवाजी ने कौन से कर लगाए थे

Answer – चौथे  सरदेशमुखी

(4) What types of script of the Indus civilization was

सिंधु सभ्यता की लिपि किस प्रकारकी थी

Answer –भावचित्रात्मक

(5) बदायूंनी ने हल्दीघाटी केयुद्ध को क्या कहा है

Answer -War Gogunda गोगुंदा का युद्ध

(6) Colonel Todd said the war is Haldighati

हल्दीघाटी के युद्ध को कर्नल टॉड नेक्या कहा है

Answer –Thrmopoli of Mewar मेवाड़ की थर्मोपोली  

(7) What is the occasion, Akbar built the Buland Darwaza

अकबर ने बुलंद दरवाजा किस उपलक्ष में करवाया

Answer –Gujarat victory गुजरात की विजय पर

(8) What the script was written in the Indus civilization

सिंधु सभ्यता में लिपि किस ओरलिखी जाती थी

Answer –Leftward midwife दाई से बाई ओर 

(9) Jahangir’s autobiography Tujuke-e-Jahangiri, who is credited with completing

जहांगीर की आत्मकथा तुजुके-ए-जहांगीरी को पुरा करने का श्रेय किसेजाता है

Answer – Mutbind Khan मौतबिंद खां

(10) What language is stated in the Mughal period Ryan

मुगल काल मे किस भाषा को रेख्तां कहा गया है

Answer – Urdu उर्दू

(11) Red giant star’s life, reflecting status

लाल दानव स्थिति किसी तारे के जीवन में दर्शाती है

Answer – The final stage अन्तिम अवस्था

(12) Where was the symbol engraved on the Truth always wins

भारतीय प्रतीक पर उत्कीर्ण सत्यमेव जयते कहाँ से लिया गया है

Answer – मुण्डकोपनिषद् से

(13) What is called the museum’s reserve collections in the world of art

किस संग्रहालय को विश्व कला संग्रहों का भण्डार कहा जाता है

Answer – Salarjung Museum सालारजंग संग्रहालय

(14) Gemini Roy was credited in what area of art

जैमिनी राय ने कला के किस क्षेत्र में नाम कमाया

Answer – Drawing चित्रकला

(15) What is India’s oldest musical instrument

भारत का सबसे प्राचीनतम संगीत यंत्र क्या है

Answer –Harp  वीणा


Bank PO clerk, SSC, Railway (RRB), IBPS, UPSC, IAS, RAS, SBI, 1st 2nd 3rd grade teacher,REET, TET, Rajasthan police SI, Delhi police, के महत्वपूर्ण सवाल जवाब के लिए रजिस्टर करे
आप करेंट अफेयर्स, Job, सामन्य ज्ञान ओर सभी exams संबंधित Study Material की जानकारी हैतु इस पेज को Like and Visit करे
https://www.facebook.com/myshort.Trick
and WWW.myshort.in

share..Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0