General science Most Question With Answer in Hindi language

Daily quiz, Science notes 0 Comments

General science and general GK Bank SSC airforce navy railway RAS 1st 2nd 3rd grade teacher Rajasthan Police Delhi ITI helper ASM, Goods Guard, ECRC, CA, TA Exam And answer key And General G.K Important Question Answer and Study material for subject Wise Notes and Math, Hindi, English, Geography, History , , Psychology, Sanskrit Related Study material .

 

General science and General GK Related Question

(1) How water behaves inside a bubble of air?

पानी के अन्दर हवा का एक बुलबुला किस तरह बर्ताव करता है?

Answer — A concave lens एक अवतल लेंस

(2)Which unit of entire systems of units the same quantity

इकाइयों की समस्त व्यवस्थाओं में किस इकाई की मात्रा समान होती है?

Answer —specific gravity  विशिष्ट गुरुत्व

(3) Such properties of both metal and nonmetal elements which are found they are called

ऐसे तत्त्व जिनमें धातु और अधातु दोनों के गुण पाये जाते हैं वे कहलाते हैं?

Answer — Metalloid उपधातु

(4) Who is the father of botany

वनस्पति विज्ञान के जनक कौन हैं?

Answer —Theophrastus  थियोफ्रेस्टस

(5) Which of the following would be the most speed of sound

निम्नलिखित में से किसमें ध्वनि की चाल सबसे अधिक होगी?

Answer — In steel इस्पात में

(6) Moon is a bomb explosion. The sound on earth

चन्द्रमा पर एक बम विस्फ़ोट होता है। इसकी आवाज़ पृथ्वी पर

Answer — Will not hear सुनाई नहीं देगी

(7) There are no atmosphere on the moon

चन्द्रमा पर वायुमण्डल न होने का कारण है –

Answer — Escape Velocity पलायन वेग

(8) The length of a simple pendulum should be increased to 4%, then the period

यदि किसी सरल लोलक की लम्बाई 4% बढ़ा दी जाये, तो उसका आवर्तकाल –

Answer — Will increase 2% 2% बढ़ जायेगा

(9) A girl is swinging hammock. Another girl came to him sit, then swing the period 

एक लड़की झूला झूल रही है। उसके पास एक अन्य लड़की आकर बैठ जाती है, तो झूले का आवर्तकाल

Answer — Will remain unchanged अपरिवर्तित रहेगा

(10) We Gundi rotating radio, listen to the programs of different stations. It is impossible

हम रेडियो की घुण्डी घुमाकर, विभिन्न स्टेशनों के प्रोग्राम सुनते हैं। यह सम्भव है

Answer — Because of resonance अनुनाद के कारण

 


Bank PO clerk, SSC, Railway (RRB), IBPS, UPSC, IAS, RAS, SBI, 1st 2nd 3rd grade teacher,REET, TET, Rajasthan police SI, Delhi police, के महत्वपूर्ण सवाल जवाब के लिए रजिस्टर करे
आप करेंट अफेयर्स, Job, सामन्य ज्ञान ओर सभी exams संबंधित Study Material की जानकारी हैतु इस पेज को Like and Visit करे
https://www.facebook.com/myshort.Trick
and WWW.myshort.in

share..Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0