General Science Related Most Important Question With Answer 20-03-2017

Daily quiz, Science notes 0 Comments
science GK question

General Science Questions and Answers for Competitive Exams like RAS, IAS, UPSC, RPSC, 1st, 2nd, 3rd Grade Teacher, REET CTET, LDC, SSC CGL, IBPS, MBA, CAT, MAT, SBI-PO Railways or solved MCQs with answers. and These quiz objective questions are helpful for competitive exams SSC, History, and Important EBooks for Competitive Exams and  All subject Wise Notes and Math, Hindi, English, History, Political Science, Psychology, Sanskrit Related Study material

 

General Science Questions and Answers

Q1. What is the brightness in the night inside the clock

घडी के अन्दर रात मे चमकने वाला पदारथ क्या है

Ans =Radium  रेडियम

Q2. What is the material that shines in the thermometer

थमार्र्मीटर् मे चमकने वाला पदार्थ क्या है

Ans = Mercury

Q3. Which gas smells when the gas starts drying up

कौन सी गैस सूघने पर आदमी ह्सने लगता है

Ans = Nitrous oxide  (NO2)

Q4. What is found in human beings

मनुष्य के ऑसू मे क्या पाया जाता है

Ans = Sodium chloride

Q5. Which gas is mixed in drinking water

पीने के पानी मे कौनसी गैस मिलाते है

Ans = Chlorine  (CL)

Q6. What is the metal wire in the electric heater

बिजली के हीटर मे किस धातू का तार होता है

Ans = Nichrome wire

Q7.Which gas is made by the water

पानी किस गैस से मिलकर बनता है

Ans = Hydrogen, and oxygen

Q8. Which planet is called the Aging Star (evening star)

किस ग्रह को इवनिग स्टार (शाम का तारा ) कहते है

Ans = Venus शुक्र ग्रह

Q9. Which planet is called Red Star

किस ग्रह को रेड स्टार (लाल तारा) कहते है ?

Ans = Mars  मंगल ग्रह

Q10. Why is the color of leaf leaves green

पेङ की पत्तियो का रंग हरा क्यो होता है

Ans = Causes of chlorophyll  क्लोरोफिल के कारण

 

share..Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0