GK 1st Grade, Patwar, SSC GD, Study Material 253 Set GK Notes Daily Update

Daily quiz, Indian GK , , , , , , 0 Comments
Indian-history-Question-answer

RPSC 1st Grade 2nd Grade Teacher and patwar Bihar Forest Guard Railway JE exam exam related Study Material Date Wise 11-02-2019 Haryana SSC (HSSC) 2019 Turner Instructor, Electrician Instructor & Other vacancies Craft Instructor, Draughtsman, Instructor & Various Vacancy food inspector Junior Engineer (Electrical) GK Important Notes daily update KVS Kendriya Vidyalaya Sangathan Notes Subject wise PSTET CTET 2019, TGT, PGT, B.Ed HTET Jammu Kashmir TET, UPTET Maharashtra TET Chhattisgarh teacher Vacancies Study Lecturer CG TET.

 

Study Material Subject wise Notes Daily update Philosophy Lecture Notes Handmade written notes Zila Panchayat and Date Wise 11-02-2019 and Teacher Study Material Subject wise Notes Lecture Notes Sanskrit, Hindi, English, SST, Economics, psychology notes, Teaching Method, GK, Math, Urdu, Punjab.

Daily Visit GK on myshort.in

Indian History 1st Grade,CTET Teacher Study Material GK Important Notes Date Wise(10-02-2019)

Question(1). Who was recently given the ‘Smita Patil’ award?

हाल ही में ‘स्मिता पाटिल’ पुरस्कार किसे दिया गया?

(A). Rani Mukherjee

(B).Priyanka Chopra

(C).Anushka Sharma

(D).Aishwarya Rai

Question(2). Who recently launched the online database of sex offenders?

हाल ही में यौन अपराधियों का ऑनलाइन डेटाबेस किस ने लांच किया है?

(A).Rajnath Singh

(B).Sushma Swaraj

(C). Venkaiah Naidu

(D). Ramanath Kovind

Question(3).Recently, who was appointed the new president of ‘SAIL’?

हाल ही में ‘SAIL’ नए अध्यक्ष कौन नियुक्त किए गए?

(A).Vijay Kumar

(B).Anil Kumar

(C).Ravi Kumar

(D).Dinesh Kumar

Question(4).Air Force exercises ‘Avia Indra 2018’ with India and which country?

वायु सेना अभ्यास ‘एविया इन्द्र 2018’ भारत व किस देश के साथ हुआ?

(A).America

(B) .France

(C). Indonesia

(D).Russia

Question(5).Who was recently appointed the President of Orissa Lalit Kala Academy?

हाल ही में उड़ीसा ललित कला अकादमी का अध्यक्ष किसे नियुक्त किया गया?

(A). Shyam Lal Sharma

(B). Devendra Mahajan

(C). Sudarsan Patnaik

(D). Devi Nandan

Question(6). Which of the following successfully tested the ‘Tactical Missile Pahar’?

निम्न में से किसने सामरिक मिसाइल ‘प्रहार’ का सफलतापूर्वक परीक्षण किया?

(A).DRDO

(B).ISRO

(C).NASA

(D).कोई भी नहीं

Question(7). Which of the following was conferred with the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award for 2018?

निम्न में से किसे 2018 के राजीव गांधी खेल रत्न पुरस्कार से सम्मानित किया गया?

(A).Virat Kohli

(B) .Hima Das

(C).Mahendra Singh Dhoni

(D) .Niraj Chopra

Question(8).Where was the inauguration of ISRO Technology Incubation Center recently?

हाल ही में ‘ISRO’ टेक्नोलॉजी इनक्यूबेशन केंद्र का उद्घाटन कहां किया गया?

(A). Kohima

(B). Agartala

(C) .Gangtok

(D) .Dispur

Question(9). whom was the memorandum of understanding signed to establish Mahatma Gandhi Convention Center?

महात्मा गांधी कन्वेंशन सेंटर स्थापित करने के लिए समझौता ज्ञापन हस्ताक्षर किसके साथ किए गए?

(A). Sudan

(B). Niger

(C). Indonesia

(D).Saudi Arab

Question(10). Who gave Man Booker Award 2018?

मैन बुकर पुरस्कार 2018 किसे दिया गया?

(A). Anna Bowers

(B) .Albumin Ted

(C). Olga Tokajruc

(D). None in this

Check: All Answers

(1).C

(2).A

(3).B

(4).D

(5).C

(6).A

(7).A

(8).B

(9).B

(10).A

Indian History 1st Grade,CTET Teacher Study Material GK Important Notes Date Wise(09-02-2019)

Indian History 1st Grade,CTET Teacher Study Material GK Important Notes Date Wise(08-02-2019)

Indian History 1st Grade,CTET Teacher Study Material GK Important Notes Date Wise(05-02-2019)

Indian History 1st Grade,CTET Teacher Study Material GK Important Notes Date Wise(03-02-2019)

Indian History 1st Grade,CTET Teacher Study Material GK Important Notes Date Wise(02-02-2019)

Study Material Subject wise Science subjects Physics, Chemistry, Zoology, Botany, Micro-Biology, Bio-Technology, and Bio-Chemistry. History, Geography, Economics, Political Science, Sociology, Social Science Indian History.and Most Important Question, RAS IAS, SSC GD CGL Clerk UPSC Indian History GK

Written Exam, Study materiel for Haryana SSC (HSSC) Turner Instructor, Fitter Instructor, Welder (Gas & Electric) Instructor, Electrician Instructor, Mechanic Electronics Instructor, food inspector Wireman Instructor, Painter (General) Instructor, Plumber Instructor (Theory) & Various Posts

Study Material Subject wise Bihar forest guard study material Bihar Police Forest Guard Previous Papers with Answers 1st Grade, 2nd grade, 3rd grade REET, Teacher, B.Ed, RSMSSB, Up police GK, Bihar police GK, Delhi Haryana police, Rajasthan Police, patwari, LDC, HTET, JK TET, Jammu Kashmir TET J&K Teachers Test Indian History GK study material Notes, PSTET Punjab TET Haryana TET HTET UPTET, bihar tet, Uttarakhand TET UTET study material Notes.

Buy online Rajasthan gk book Railway JE CBT REET PAtwari Book SSC CGL Clerk GD Book Buy online Rajasthan gk book Railway JE CBT REET PAtwari Book SSC CGL Clerk GD Book

Buy 1 online Rajasthan gk book Railway JE CBT REET PAtwari Book SSC CGL Clerk GD Book Buy online Rajasthan gk book Railway JE CBT REET PAtwari Book SSC CGL Clerk GD Book

share..Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0